Teknoloji

Altından daha değerli: Dünyanın en pahalı baharatı olan safran neden bu kadar değerli?

Dünyada yer mantarından, wasabiden, hatta altından daha değerli bir baharat var. Yiyeceklerin tadı üzerinde büyük bir etki yaratmak için yalnızca çok küçük bir miktara ihtiyacınız var. Safranın yumuşak kırmızı modülleri dünyadaki en değerli eserler arasındadır.

Bu baharat safran çiğdeminden elde edilir ( Çiğdem sativus ) mor çiçeklerinden elde edilir. Çiçeğin dişi üreme sisteminin bir parçası olarak polen taşıyan parlak turuncu bir tepecik olarak başlar ve daha sonra dünyanın en değerli baharatı haline gelir. Bu kadar değerli olmasının nedeni kısmen Yetiştirilmesi ve toplanmasının büyük zorlukları nedeniyle.

Safran, çiçeklerin ortasında bulunan ve elle toplanması gereken üç tepecikten toplanır. Yarım kilogram safran için 75.000’den fazla çiçeğin kullanıldığı söyleniyor. Buna çiçeğin dünyanın yalnızca makul yerlerinde ve yılın birkaç kısa haftasında açtığı gerçeğini de eklerseniz, bunun ne kadar şiddetli bir süreç olduğunu tartışabilirsiniz.

Toplandıktan sonra inanılmaz derecede kırılganlar ve dikkatli kullanılmalıdır. Bu, tarım sürecini daha karmaşık ve değerli hale getirir. Daha sonra tepecikler, tepsilere yayılarak ve kömür ateşinde yavaş yavaş kurutularak daha bilinen kurutulmuş safran biçimine dönüştürülüyor. Aceleye getirilemeyecek kadar zaman alan bu süreç bir kez daha maliyeti artırıyor.

Sahte safrana dikkat

Gerçek safranın piyasa fiyatı kilogram başına 4.000 ila 20.000 dolar arasındadır. Bu nedenle piyasada sahte ürünlerin dolaşması şaşırtıcı değil. Boyalı mısır püsküllerinden aspir, pancar lifi ve hatta sadece kırmızı kağıt modüllerine kadar her şey safran olarak satılmaya çalışılırken, öğütülmüş safran çoğunlukla saflığını ve maliyetini azaltmak için zerdeçal, ağaç kabuğu veya kırmızı biberle karıştırılıyor.

Gerçek, yüksek kaliteli safranın temel özelliği aromasıdır. Bu, üretim süreci sırasında yüksek standartlarda tutulduğu ve son baharatta ortalamanın altında malzemeler kullanılamayacağı anlamına gelir. Bu aromayı korumak kolay değildir, bu nedenle safranın raf ömrü kısadır ve uygun şekilde saklanması gerekir.

Tüm bunların sonunda dünyanın en değerli baharatı, çok yönlü ve etkileyici bir bitkisel ürün olarak ortaya çıkıyor. Yemeklere farklı bir aroma ve lezzet katan, hafif tatlı, dünyevi tadı nedeniyle aşçıların aradığı bir lezzettir. Ayrıca kullanıma bağlı olarak altın rengi kazanarak yiyeceklerin daha güzel görünmesini sağlayabilir.

haberyenifakili.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu